tips

De Voorleeschallenge is een kans om kinderen enthousiast te maken over voorlezen maar ook over zelf lezen, wat soms nog lastiger is. Tijdens vakanties is het vaak een uitdaging om kinderen te laten lezen. Voorlezen lukt dan nog wel maar ze motiveren om zelf een boekje te maken kan voor nodige strijd zorgen, niet elk kind is een boekenworm. En heel belangrijk lezen moet vooral leuk zijn! Dus hoe kunnen we dat leuker maken?!

  • Gebruik de afstreepkalender om te laten zien hoe lang jullie challenge nog duurt.
  • Neem een abonnement op de bibliotheek, dat is gratis voor kinderen.
  • Kies samen een mooi boek uit. De kans dat je kind geïnteresseerd blijft in het boek is groter wanneer ze zelf het boek mogen uitkiezen.
  • Oudere kinderen kunnen zelf meedoen met de Voorleeschallenge maar laat moeilijke lezers alleen meedoen als ze dit zelf willen!
  • Vraag na het lezen of voorlezen eens wat het kind het grappigste of het leukste van het verhaal vond en waarom. Welk personage vond je het leukste en waarom? Werd je blij van dit verhaal of juist verdrietig en waarom?
  • Lezen kan overal. Pak je boek en lees. In de tent, op het strand, bij het zwembad, maar ook op het klimrek in de speeltuin of dobberend op een luchtbed in de zee. Je hebt hier allerlei leuke leesbingo’s voor zoals de leesbingo zomer, hoe gekker de plek, vaak hoe leuker. Kinderen vinden het ook fijn om zelf een fijn plekje te bedenken om te lezen.
  • Maak een ritueel van het lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag lezen hun woordenschat flink vergroten. Maak er een ritueel van. Laat de kinderen bijvoorbeeld elke dag voor het slapen lezen. Of pak het boek erbij als ze ’s morgens wakker worden. Of juist net na het ontbijt. Een kwartier is niet lang, maar heeft wel een ongelooflijk resultaat.
  • Geef het goede voorbeeld! Lees zelf veel, want zien lezen doet lezen! Of lees veel voor! Zak onderuit in een lekkere stoel en lees samen. Er zijn ook mooie Samenleesboeken voor jou en je kind. Je leest dan om de beurt een zin of een bladzijde.
  • Hang een meter papier op in het appartement, tent, caravan of andere vakantieplek. Zet steeds een streep voor een gelezen boek. Bedenk een beloning voor elke 2, 5 of 10 boeken die gelezen worden. Een sticker, een speeltje om in het water mee te spelen, een ijsje zijn vakantievoorbeelden.

Op deze websites vind je meer informatie over voorlezen.

http://mustreads.nl/10-redenen-waarom-voorlezen-belangrijk-is-voor-je-kind/

https://www.boekstart.nl/

http://www.cultuuraltena.nl/43/home.html

http://jaarvanhetvoorlezen.nl/over-voorlezen/voorleestips/

http://kindentaal.logopedie.nl/site/voorlezen

http://nvlf.logopedie.nl/nieuws/artikel/voorlezen_een_must_van_nul_tot_twaalf

vlc bibliotheek foto