professionals

Welkom bij de Voorleeschallenge.

Ik gun het alle kinderen in Nederland om (nog) meer te worden voorgelezen. Als logopedist werk ik in de omgeving Woudrichem o.a. met kinderen met spraak-/ taalproblemen. Het is bewezen dat voorlezen een hele goede manier is om de taalontwikkeling te stimuleren. Vanuit deze wetenschap en vanuit mijn passie voor logopedie en (voor)lezen heb ik de Voorleeschallenge bedacht. Ik hoop dat we op deze manier heel Nederland aan het voorlezen krijgen! Ik heb hier echter wel jouw hulp bij nodig.

Als professionals kun jij kinderen enthousiast maken voor voorlezen. Daarom heb ik posters ontwikkeld om in de klas/ groep op te hangen. Er is ook een afstreepkalender op posterformaat. Je start met de Voorleeschallenge door 15 dagen lang, minimaal 15 minuten voor te lezen. Omdat een werkweek 5 dagen is, duurt de challenge 3 weken. Tijdens deze 3 weken zal het voorlezen dus elke dag terugkomen. Het doel is dat de kinderen enthousiast worden over het voorlezen en de Voorleeschallenge en thuis gaan vragen of ze ook mee mogen doen. Voor thuis zijn er boekenleggers met een afstreepkalender.

De materialen zijn geschikt voor scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang-instanties Vraag ze aan door mij een e-mail te sturen, of bel me even: 06 38 53 62 44!

 Poster-afstreepkalender-previewPoster-de-uitdaging-preview

Er zijn volop variaties te verzinnen om het voorlezen aantrekkelijk te maken.

Nodig iemand uit om te komen voorlezen.

Laat oudere kinderen voorlezen aan jongere kinderen. Laat alleen kinderen voorlezen die dit zelf leuk vinden. De Voorleeschallenge moet vooral leuk zijn!

Ook voor kinderen die in de bovenbouw zitten heeft voorlezen nog steeds een meerwaarde. JUIST in die groepen kun je zo op een leuke manier het lezen onder de aandacht brengen. Ze zeggen niet voor niets ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Dus lekker voorlezen en laten zien en ervaren dat lezen leuk is!

Je kunt een winactie koppelen aan de Voorleeschallenge. Laat alle leerlingen hun afgevinkte kalender met naam inleveren en trek een winnaar die dan bijvoorbeeld een boekenbon wint.

Je kunt een officiële diploma-uitreiking organiseren. Op deze website vind je een diploma van de Voorleeschallenge. Krijgen de kinderen een diploma omdat ze zo goed hebben geluisterd naar het verhaal of krijgt de leerkracht een diploma voor het voorlezen? Op het diploma kun je een compliment invullen en aangeven welk boek je het leukste vond. Zo kun je het er met elkaar nog eens over hebben en werk je meteen aan de actieve taalontwikkeling.

Er zijn verschillende variaties mogelijk. Misschien heb jij ook een goed idee. Dat hoor ik heel graag van je. Want nogmaals ik kan je hulp goed gebruiken!

Ik zou het leuk vinden als je mijn Facebook pagina liked en/ of een foto plaatst op Instagram van jullie voorleesmoment met #voorleeschallenge of #voorleesdiploma.